Hogyan változik egy festmény a természetes öregedési folyamatok során?

A festmény anyagául szolgáló vásznat, fatáblát, kartont, stb szaknyelven hordozónak nevezzük. Ezek képezik a sokszor nem is látható, a festékréteg alatt rejtőző probléma alapjait.

A hordozó

A vászon, a fatábla, a papír- anyaga elsavasodik, oxidálódik, megbarnul, a fatábla vetemedik, a vászon megereszkedik, kiszárad.

A hordozóanyagok (a vászon, a fatábla, a karton) a páratartalom és a hőmérséklet ingadozásával folyamatosan össze- zsugorodnak, kitágulnak. Ha szélsőséges körülményeknek van kitéve a tárgy, akkor a mozgás drasztikussá válik. A fatáblák, amiket esetleg még rosszul is rögzítettek díszkeretükbe, a hirtelen változó hőmérséklet és páratartalom hatására akár ketté is repedhetnek, el is görbülhetnek. A vásznak megereszkedhetnek vagy összezsugorodhatnak, amitől az alapozóréteg föltáskásodhat, lepereghet a rajta lévő festékréteggel együtt. A rossz vakkeretre felfeszített vászon a festékrétegen sérüléseket okozhat. A rozsdásodó szögek mellett az anyag még hamarabb elveszíti tartását, korrodálódik, kihasad, elszakad.

A festék- és alapozóréteg

Mint az előbbiekben már említettem a hordozó mozgásából adódóan a festmény alapjául szolgáló, többnyire enyves kréta, gesso, bólusz vagy egyéb anyagú réteg összerepedezik, ha gyakori a felület mozgása, elveszíti kötését, fölcserepesedik, gyakran le is hull a felületről.

A festékréteg legtöbbször együtt mozog az alapozással, de előfordul, hogy egy szakszerűtlen alapozóanyagról lepereg az olajfesték.

A lakkréteg

A festményeket a hagyományos technikák alkalmazásakor elkészültük után lelakkozták. A régi lakkozás idővel besötétedik, elszennyeződik, nedvesség hatására térhálósodik, átlátszatlanná válik, kifehéredik. A képek felületén a lakkréteg, vagy ha az nincs, akkor a festékréteg, idővel elszennyeződik: por, füst és egyéb anyagok rakódnak le rá, ami évtizedek alatt vastagon elfedi a képek eredeti színvilágát, megváltoztatva annak színhangulatát, esztétikai megjelenését.

A természetes öregedési folyamatokat, bár megállítani nem lehet, hatását csökkenteni, fékezni, korrigálni, a keletkezett sérüléseket restaurálni szakszerű kezelésekkel, képesek vagyunk.

Menü Bezárása