Tévhitek a restaurálásról

Tévhit: A restaurátorok „felfrissítik” a színeket

A színek valóban élénkebbé, frissebbé válnak a restaurálás nyomán, de nem azért, mert egy kicsit frissebb színekkel átkeni a restaurátor. A sárgás-barnás „galéria-tónust” a megöregedett, megbarnult fedő lakk adja, aminek eltávolításával a képek színei élénkebbé, élőbbé válnak. A festő, aki évtizedekkel vagy évszázadokkal korábban megalkotta művét, eredetileg is átlátszó lakkal fedte le azt.

Tévhit: A restaurátor a képet, az ügyetlenül megfestett részleteket is kijavítja. Kicsit átfesti, kicsit helyrehozza a formai elrajzolásokat is.

Velem is megtörtént már, hogy egy megrendelő megkért, javítsak ki, fessek át egy kezet, egy lábat, igazítsam ki az elrajzolt figurát, amit természetesen nem tettem meg. A restaurátor az eredeti ábrázolás hiányait egészíti ki, nem korrigál és alakít az esetleges elrajzolásokon, hanem igazodik a műtárgy eredeti kvalitásához. Ehhez kell egyfajta „alázat”, amit önjelölt festmény-javítgatók, nem ismernek, még akkor sem, ha esetleg képzett festőművészek. A festészet és a festmények restaurálása két külön szakma.

Tévhit: A restaurálás csökkenti a festmény értékét.

Ez igaz lehet a szakszerűtlen restaurálásra, de ezt inkább nem nevezném restaurálásnak. Az avatatlan kezek által eltüntetett motívumok, figurák, a szakszerűtlenül végzett beletisztítások oldások során keletkező hibák, a szakszerűtlen foltozások (sebtapasz, cellux, enyves ragasztószalag), a belefestések, átjavítások valóban csökkentik a művek értékét. Ezt helyrehozni több időbe és munkába kerül, mintha nem csináltak volna a festménnyel semmit.

A körültekintően végzett, megfelelő tudományos és szakmai ismeretekkel rendelkező restaurátor-művész munkája során nem fordulhatnak elő ilyen hibák. A szakszerű restaurálás soha nem von le a festmény értékéből, inkább hozzátesz, hiszen a műtárgy eredeti megjelenését hivatott megőrizni, és élettartamát akár évszázadokkal meghosszabbítani.

Menü Bezárása